Kachní prsa s brusinko-švestkovou omáčkou a červenou řepou



Vánoční dny jsou mimo jiné také časem setkávání. A k tomu neodmyslitelně patří co? Správně!! Hodování.

Česká populace si o Vánocích většinou pochutnává na bramborovém salátu a kaprovi (případně řízku). Proč ale na sváteční stůl nezařadit i něco jiného. Kupříkladu kachničku. Tentokrát ovšem bez zelí a knedlíků.

Zde je inspirace z Austrálie na kachnu trochu jinak, netradičně:

Kachní prsa, červená řepa, to vše doplněno zajímavou brusinko-švestkovou omáčkou.

Zdá se vám, že jde o zvláštní spojení ingrediencí a chutí? Vyzkoušejte a uvidíte, že všechny suroviny spolu dokonale ladí. 

Tato dobrota může být jak skvělým hlavním chodem, tak i úžasným předkrmem, a to nejen pro vánoční hodování. 


Plum and cranberry crispy-skinned duck 

tedy 

kachní prsíčka s brusinko-švestkovou omáčkou

Pro přípravu 6 porcí potřebujeme:

6 kachních prsou s kůží

svazek čerstvé máty

asi 3 cm velký kousek čerstvého zázvoru

olivový olej

3 až 4 červené řepy – podle velikosti

½ hrnku vody

¼ hrnku green ginger wine – ale stejně dobře poslouží dobré červené víno

½ hrnku švestkové omáčky

¼ hrnku brusinek

 

Do kachních prsou vyřízneme malou kapsu, kterou naplníme lístky čerstvé máty. Kůži na kachních prsou nařízneme, aby se lépe propekla a vložíme na rozpálený olej. Asi po 5 minutách otočíme kůží nahoru a opět asi 8 minut opékáme. 

Takto připravená kachní prsa vložíme do pekáčku.

Uvařenou červenou řepu nakrájíme na plátky, které rozložíme kolem kachních prsou a společně pečeme asi 15 minut.  Stačí chvilka, jen aby byla kůžička krásně propečená, křupavá. 

Mezitím si připravíme omáčku z nastrouhaného zázvoru, vína, vody, švestkové omáčky a brusinek. Všechny ingredience povaříme asi 8 minut.

Příprava není nijak komplikovaná a výsledek rozhodně stojí za to.  

Nejlepší přílohou je dobrá bageta.



Tuhle dobrotu jsme si doma moc oblíbili.

Přiznávám, že můj favorit je ta jedinečně chutnající omáčka. 

Vzhledem k tomu, že ne vždy je doma po ruce kachna, vyzkoušeli jsme i variantu z kuřecích prsou. Opět musím říct jediné - "mňam".


Komentáře