Vánoční dny jsou mimo jiné také časem setkávání. A k tomu neodmyslitelně patří co? Správně!! Hodování.
Česká
populace si o Vánocích většinou pochutnává na bramborovém salátu a kaprovi (případně řízku). Proč ale na sváteční stůl nezařadit i něco jiného. Kupříkladu kachničku. Tentokrát
ovšem bez zelí a knedlíků.
Zde je inspirace
z Austrálie na kachnu trochu jinak, netradičně:
Kachní
prsa, červená řepa, to vše doplněno zajímavou brusinko-švestkovou omáčkou.
Zdá se vám, že jde o zvláštní spojení ingrediencí a chutí? Vyzkoušejte a uvidíte, že všechny suroviny spolu dokonale ladí.
Tato dobrota může být jak skvělým hlavním chodem, tak i úžasným předkrmem, a to nejen pro vánoční hodování.
Plum and cranberry crispy-skinned duck
tedy
kachní prsíčka s brusinko-švestkovou omáčkou
Pro přípravu 6 porcí potřebujeme:
6 kachních prsou s kůží
svazek čerstvé máty
asi 3 cm velký kousek
čerstvého zázvoru
olivový olej
3 až 4 červené řepy – podle
velikosti
½ hrnku vody
¼ hrnku green ginger wine –
ale stejně dobře poslouží dobré červené víno
½ hrnku švestkové omáčky
¼ hrnku brusinek
Do
kachních prsou vyřízneme malou kapsu, kterou naplníme lístky čerstvé máty. Kůži
na kachních prsou nařízneme, aby se lépe propekla a vložíme na rozpálený olej. Asi po 5 minutách otočíme kůží nahoru a opět asi 8 minut opékáme.
Takto
připravená kachní prsa vložíme do pekáčku.
Uvařenou červenou řepu nakrájíme na plátky, které rozložíme kolem kachních prsou a společně pečeme asi 15 minut. Stačí chvilka, jen aby byla kůžička krásně propečená, křupavá.
Mezitím
si připravíme omáčku z nastrouhaného zázvoru, vína, vody, švestkové omáčky a
brusinek. Všechny ingredience povaříme asi 8 minut.
Příprava není nijak komplikovaná a výsledek rozhodně stojí za to.
Nejlepší přílohou je dobrá bageta.
Tuhle dobrotu jsme si doma moc oblíbili.
Přiznávám, že můj favorit je ta jedinečně chutnající omáčka.
Vzhledem k tomu, že ne vždy je doma po ruce kachna, vyzkoušeli jsme i variantu z kuřecích prsou. Opět musím říct jediné - "mňam".
Komentáře
Okomentovat