Stromy



foto: Maria Island, Tasmania

STROM. Stručně řečeno jde o vytrvalou rostlinu či dřevinu. Strom je ale mnohem více. Je to živý organismus. Symbol života.  Už od pradávna, v mnoha dávných civilizacích a náboženstvích, má strom mytologický význam.  

The Tree of Life tedy Strom života je také v kultuře australských domorodců významným symbolem, který představuje spojení mezi vším živým. Je zdrojem života a znalostí.

Některé stromy považovali původní obyvatelé Austrálie za duchy předků nebo zvířat. Například borovice bunya byla považována za domov bunyipa (mýtického stvoření). Banksia zase byla domovem duchů zemřelých.


foto: Banksia, Coogee, Sydney

Na světě je údajně známo až 73 tisíc druhů stromů! Podle vědců prý 64 tisíc druhů známe a 9 200 druhů jsme ještě neobjevili. (hm, tak si říkám, jak se asi dá zjistit, kolik druhů ještě neobjevili?! 😯) Jak se ale v článku „Kolik je na světě druhů stromů? Vědci dali dohromady obrovský globální soubor dat.“ dále píše, jde o nepřesné statistické odhady.

Vždyť i údaje o tom, kolik je kupříkladu druhů eukalyptů se rozcházejí. Někde se uvádí, že je více než 600 druhů. Jiné prameny zase říkají, že je jich více než 750 nebo dokonce 800.

Kdo ví, kolik je skutečně na světě druhů nejen eukalyptů, ale všech stromů. Dá se to vůbec spočítat?

Mimochodem eukalypty jsou neodmyslitelnou součástí australské přírody stejně jako jejich roztomilí obyvatelé a strávníci v jednom – koaly.   


foto: Port Macquarie, NSW

Stromy poskytují domov a útočiště i jiným živočichům, od hmyzího společenství až k ptáčkům zpěváčků hlasité křiklouny z papouščí rodiny nevyjímaje. 



foto: Australian Reptile Park, NSW

Dočetla jsem se, že nejstarším stromem je 4 853 let stará borovice. Metuzalém mezi stromy roste v pohoří White Mountains v Kalifornii.

Tento nádherný eukalyptus neboli gum tree roste už taky docela hezkou řádku let v Royal Botanic Garden v Sydney.


Japonské přísloví říká, že „I suchý strom oživuje krajinu“

Nejen, že krajinu oživuje, ale řekla bych, že ji i zdobí, protože vypadá jako umělecké dílo.  



foto: Kings Canyon, Northern Territory

Nezáleží na tom, zda jde o stromy listnaté či jehličnaté, stín a ochranu poskytují všechny.

Mimo to jsou stromy také zdrojem potravy. Vždyť kdo by nemiloval sladké ovoce?!  

Dřevo stromů je dokonalým stavebním materiálem. Samozřejmě si jej oblíbili i umělci (hudební nástroje, umělecká díla, …).

Výčet toho, jak velký význam mají stromy pro člověka je mnohem větší. Tím asi nejzásadnějším je to, že spotřebovávají z ovzduší oxid uhličitý a vypouštějí kyslík, bez kterého bychom nemohli žít. Dalo by se říct, že stromy jsou plícemi planety Země.

„Les žije lépe bez člověka, ale lidstvo žije hůř bez lesa.“ (Theodor Kunkele, vysokoškolský pedagog)


foto: Blue Mountains, NSW

V Austrálii mají v březnu svůj svátek eukalypty (více Happy National Eucalypt Day). Napadlo mě podívat se, zda existuje svátek všech stromů. 

Den stromů skutečně existuje, jen nemá stejné datum ve všech státech světa.

V České republice se Den stromů slaví 20. října, protože podzim je nejvhodnějším obdobím pro sázení stromů. A společné sázení stromů k oslavě tohoto svátku neodmyslitelně patří.

Také v Austrálii slaví National Tree Day a i tady probíhá oslava společným sázením stromů. Jen termín se liší. V zemi pod Jižním Křížem tento den připadá na poslední pátek a neděli v červenci.

Stromy by si zasloužily kromě toho mít svátek každičký den v roce hlavně náš obdiv a respekt.  

„Víš, co je les? Je to deset tisíc sáhů dřeva? Nebo zelená lidská radost.“ (Berthold Brecht)

Já se přikláním k tomu, že stromy jsou zelená radost, krása, energie a život.



foto: Royal Boanic Garden, Sydney, NSW

Stromy nám umožňují nejen dýchat, ale také vnímat životadárnou sílu, energii a radost.

„Mějte stromy v úctě, každým svým dechem očišťují a obohacují náš svět.“ (Otto František Babler, český knihovník a překladatel)


foto: Maria Island, Tasmania

Komentáře