Život na pláži aneb Co je podstatou australské plážové kultury






Sydney, Bondi Beach

„Sun, Surf and Sand“ - slunce, příboj (vlny) a písek, i to je součástí toho, jak by se dala stručně definovat australská plážová kultura tedy

„Australian Beach Culture“.

Australské pláže, to je nejen vděčné ale také zajímavé téma. A hlavně, kdo by nemiloval pláže a plážovou pohodičku?!


Shellharbour, NSW

Možná si vzpomenete na článek, kde jsem zmiňovala, kolik času by nám zabralo, kdybychom chtěli každý den navštívit jednu z neuvěřitelného množství pláží, které lemují tento jedinečný kontinent (viz Aussiealbum 21. – Pláže NSW).

Délka australského pobřeží je něco kolem 60 000 km! Statistiky uvádějí, že 89 % obyvatel Austrálie žije ve velkých městech z nichž většina leží právě na pobřeží.

A tak není divu, že pláž patří k životu velké části Australanů.


Shellharbour, NSW

Co je podstatou australské plážové kultury?

Co je to „něco“, co dělá australskou plážovou kulturu tak jedinečnou?

Australané rádi žijí venku. A není lepší místo pro setkávání, odpočinek, lenošení nebo sportování než pláž.

Na pláže Australané nechodí jen za nádherného slunečného dne. Krásně si je užívají i když je slunce ukryto za mraky a dokonce ani v deštivém dni pláže nezejí prázdnotou.


Sydney, Coogee Beach

Neodmyslitelnou součástí australského životního stylu jsou nejrůznější sportovní a outdoorové aktivity – od běhání či cvičení jógy v písku pláže, hraní oblíbeného beach volejbalu, surfování, plavání, šnorchlování či paddleboarding až po rybaření.


Sydney, Bondi Beach

K plážovému životu patří kromě sportování a lenošení také setkávání se s přáteli či rodinou při nejrůznějších oslavách. A zatímco většina oslav konce roku na severní polokouli probíhá v zimě, Austrálie slaví Vánoce a Nový rok na vrcholu léta. To znamená, že bez ohledu na náboženské nebo kulturní pozadí je australskou tradicí scházet se v době vánočních a novoročních svátků s rodinou a přáteli při pikniku na pláži.


Oceán je nevyzpytatelný. Vlny, vodní víry nebo žahavé modré potvůrky zvané bluebottles a někdy i žraloci. Vzhledem k tomu všemu je na každé větší australské pláži zavedeno množství bezpečnostních opatření, která je ve vlastní zájmu dobré dodržovat. Mimo to na bezpečnost dohlížejí profesionální i dobrovolní plavčíci.


Sydney, Coogee Beach

Když už zmiňuji bezpečnost na australské pláži nesmím zapomenout na dvě žlutočervené vlaječky a výraz „Between the Flags“. Vlajky označují nejbezpečnější místo ke koupání. Cílem je aby lidé plavali v takto označené oblasti, která je monitorována plavčíky. Tím se minimalizuje riziko utonutí nebo zachycení v nebezpečných proudech.


Sydney, Coogee Beach

Že „Between the Flags“ je v Austrálii skutečně pojem dokazuje také to, že se dostal i do světa módy. Právě takto byla pojmenovaná oblíbená značka surfařského a plážového oblečení.

Pro Australany má velký význam ochrana přírody. Hluboké spojení s přírodním prostředím a jedinečnou faunou a florou má dlouhou tradici. Díky tomu je pro každého návštěvníka pláže povinností nebo spíše samozřejmostí to, aby na pláži po sobě nezanechal žádné odpadky a nepořádek. Bohužel se najdou lidé, kteří po sobě uklidit neumí. Vždyť to známe nejen z pláží. A že plasty a jiné odpadky představují velké nebezpeční pro mořské živočichy nemusím připomínat. Sice těch neukázněných návštěvníků je menšina, ale stejně musí přijít dobrovolníci, aby po nich odpadky uklidili. 

Se svým téměř nekonečným počtem pláží poskytuje Austrálie místo pro každého.

Australské veřejné pláže jsou prostory, kde jsou všichni vítáni a kde se každý může cítit bezpečně a pohodlně a může si nerušeně užívat všechny zdejší krásy.


Sydney, Coogee Beach

Australská plážová kultura je tedy pojem, který v sobě ukrývá jedinečnou směs outdoorových aktivit, svátečních tradic, bezpečnostních pravidel a zodpovědnosti za ochranu přírody.

Pláž je životní styl, symbolizující svobodu a tvořící nedílnou součást australské národní identity.


Byron Bay, NSW

 


Komentáře