Pes, dokonalý přítel člověka

Malí, velcí, krátkosrstí i krásně chlupatí, všichni pejskové a hafani slaví v srpnu svůj, tedy

Mezinárodní den psů.

Mezinárodní den psů se koná 26. srpna a byl vyhlášen v roce 2004 na počest těchto zvířat, která jsou nejen skvělými společníky, ale plní také důležité úkoly v nejrůznějších oblastech.

Vždyť pes byl dokonce první živou bytostí v kosmu! To bylo v roce 1957 a pejsek se jmenoval Lajka.

Psi tisíce let věrně doprovázejí člověka, ochraňují jej a hlídají jeho obydlí.

Služební psi pracují jako záchranáři, pomáhají při odhalování zločinů, díky svému dokonalému čichu také dokáží odhalit drogy či pašovaná zvířata.  

Stali se terapeuty. Vždyť canisterapie je léčba psí láskou.

Pejsci jsou nepostradatelnými společníky nevidomých. Jsou doslova jejich očima.

V Austrálii (a samozřejmě nejen tam) jsou důležitými pomocníky farmářů.


Hafíci jsou především domácí mazlíčci, členové rodiny, dokonalí kamarádi a společníci.

„Pouto s tím pravým psem je tak trvalé, že překoná všechny vazby na tomto světě.“ Konrad Lorenz

Pes je jedním z nejstarších domestikovaných zvířat. Odhaduje se, že člověka provází minimálně 14 tisíc let.

V souvislostí s Austrálií určitě každého jako první napadne dingo.

Pes dingo pochází z jihovýchodní Asie a do Austrálie se dostal asi před pěti tisíci lety. Obývají zejména severní, centrální a severozápadní část australského kontinentu.


Jeden slavný sydneyský pejsek, který se jmenoval Biggles, byl miláčkem komunity ve čtvrti the Rocks, kde má dnes i sochu (viz The Rocks 2).


Biggles ale není jediným pejskem, který má v Sydney svou sochu. Jeho vlastně starším kamarádem je pejsek královny Victorie, který se jmenoval Islay. Jeho „mluvící“ socha stojí před krásnou budou Queen Victoria Building (více Nepřehlédnutelnou dominantou CBD je rozhodně historická QVB).


Nejen ale Královna Victoria měla své psí společníky. Královna Elizabeth II. byla známou chovatelkou a milovnicí Welsh Corgi Pembroke.

Také nejedna slavná osobnost světa hudby či filmu má svého psího miláčka.


Pejskové se samozřejmě stali velmi oblíbenými hrdiny románů a filmů.

Tím možná nejslavnějším filmovým psem je německý ovčák Rin Tin Tin. Stal se hollywoodskou hvězdou, natočil kolem 30 filmů, a dokonce byl nominován na Oscara!

Že nebyl jediným dokazuje dlouhý seznam filmů s pejskem v hlavní roli. Bella a Sebastian, Lassie, Beethoven, Psí poslání, Hačikó – příběh psa, Volání divočiny, 101 dalmatinů, samozřejmě Komisař Rex. Animovaný film Lady a Tramp. Nebo česká knižní a posléze večerníčková klasika, tedy Dášenka čili život štěněte. A co animovaný večerníček Maxipes Fík?! Atd. atd. atd. Mohla bych ještě dlouho pokračovat.

Ani v australské kinematografii nemohou psí hrdinové chybět. Vyberu jen pár těch asi nejznámějších filmů:

Třeba The Power of the Dog (Síla psa) nebo Napoleon.


Red Dog (Red Dog, psí legenda) patří k mým oblíbeným filmům. Vypráví příběh jedinečného pejska z australského městečka Dampier. Filmový psí hrdina má předobraz ve skutečném pejskovi, který žil v 70. letech 20. století. Ten byl známý svými cestami po rozsáhlé oblasti Pilbara v Západní Austrálii. Red Dog měl řadu majitelů. Stal se milovaným přítelem a maskotem většiny obyvatel oblasti Pilbara. Na jeho památku byla v Dampieru, jednom z měst, kam se často vracel, instalována jeho socha.

A o jakou psí rasu se jedná? Red Dog je Australská kelpie.

Kelpie je hrdinou jak tohoto filmu z roku 2011, tak i jeho volného pokračování, Red Dog 2 – True Blue z roku 2016.



S kelpie jsme se mohli setkat i v několika dalších australských filmech a seriálech. Zmíním alespoň jeden, a to oblíbený seriál McLeodovy dcery.

Oddball (Oddball a tučňáci) je film z roku 2015. Ani tento filmový příběh o zlobivém a mnohými neoblíbeném psovi, který navzdory všem nástrahám pomohl se záchranou kolonie tučňáků, není vymyšlený.  

Nezbedný psí hrdina ale není z rodu kelpie. Je to maremmansko-abruzský pastevecký pes, který má, jako ostatní pastevečtí psi silný hlídací a ochranářský instinkt.




Taky jsem měla svého věrného psího kamaráda a ochránce. Barvou a asi i velikostí byl podobný filmovému hrdinovi Oddballovi. Vlastně i svým pracovním zařazením, protože i slovenský čuvač je pes pastevecký.



Už jsem zmiňovala několik soch slavných pejsků. Neměla bych zapomenout na sochu psíka, který sedí na krabici. Je to The Dog on the Tuckerbox.  Socha australské ikony, The Dog on the Tucker Box, se nachází 8 km severně od Gundagai a byla odhalena v roce 1932. Vzdává hold prvním osadníkům a jejich věrným psům, kteří je doprovázeli a chránili jejich majetek.

A protože se tento pejsek sedící na krabici dostal také do sféry vinařské, nezbývá než si dobrým australským vínkem (třeba tím s pejskem na vinětě) připít na všechny úžasné a věrné psí kamarády. 


„Psi mluví, ale jen k těm, kdo je chtějí poslouchat.“ Orhan Pamuk

Komentáře