Napříč Austrálií 3. - tentokrát autobusem

 


Cestování autobusem po Austrálii je bezpečné, relativně levné a vlastně i výhodné.

Společností, které nás bezpečně dovezou do cíle je samozřejmě mnoho a všechny jmenovat nebudu.  

K těm významným rozhodně patří Greyhound Australia. Společnost byla založena v roce 1928 a provozuje služby snad ve všech pevninských státech a teritoriích Austrálie. With over 180 stops around the nation on Australia’s most extensive coach network, there are so many places to see and explore.“

Jak má uvedeno na svých stránkách (www.greyhound.com.au), s touto společností máme možnost poznat více než 180 zajímavých míst Austrálie. To je paráda!  


Další autobusovou společností, která nás proveze doslova napříč kontinentem je AAT Kings (www.aatkings.com). Historie společnosti sahá do 20. let minulého století a její počátky byly docela nenápadné. Rodina Pykeových začala v Sydney pronajímat auta. Dnes je to jedna z největších a nejvýznamnějších autobusových společností země.


Je pravda, že při cestování vlastní dopravou, tedy např. autem (více Napříč Austrálií 2. – Australskou cestou necestou tentokrát autem) si zastavíme kdykoliv a kdekoliv chceme. Ale … vše má své klady a zápory. Musíme se soustředit na cestu, postarat se o pohonné hmoty, …. Když se vydáme vlakem nebo právě autobusem, toto vše odpadá a můžeme si během jízdy v pohodlných sedadlech odpočinout a třeba se jen tak dívat z okýnka na ubíhající krajinu. A to není vůbec špatný relax.😉A stále je na co dívat!


Kromě již zmíněných společností nám toto umožní třeba další oblíbený dopravce, kterým je Murrays (www.murrays.com.au). Historie se datuje od roku 1966. I zde by se dalo říct, že se společnost vypracovala od skromných začátků k přednímu australskému poskytovateli dopravy. S Murrays se můžeme vydat za poznáváním krás a zajímavostí Nového Jižního Walesu, Queenslandu a Capital Territory – tedy Canberry.

Jak jsem už v úvodu psala, na rozlehlém území Austrálie je společností, které se zabývají autobusovou dopravou mnoho. Kromě těch celostátních má také každý australský stát své dopravce.

Spojení mezi NSW, tedy Novým Jižním Walesem a Queenslandem zajišťuje společnost Premier Motor Service (www.premierms.com.au). Byla založena už v roce 1929. S Premier lze krásně a pohodlně poznat celé východní pobřeží. Když bychom začali na jihu NSW, tak z kouzelného městečka Eden (více zde Cesta do ráje neboli malý ráj na zemi zvaný (překvapivě) Eden) nás přes Sydney dopraví až do Cairns na severu Queenslandu.


S následující fotografii jsem váhala, zda ji sem mám dát. Ale proč ne! 

Na první pohled to vypadá, že se jedná o autobus, spojující některá z australských měst. Ale ouha, vždyť on jede po špatné straně!!!😯Jestli to nebude tím, že jsem na tento autobus s klokanem nenarazila někde v australských končinách ale ve Frýdku-Místku! Jak to vypadá, ten za krásami Austrálie nikoho nedoveze. I když kdo ví!! Na svých stránkách totiž společnost uvádí, cituji: Zajistíme přepravu osob odkudkoliv kamkoliv!“ Tak možná i do země OZ, když je v logu ten hezký klokan, no ne?!😉




Bohužel asi ale nejde o kouzelný autobus. Škoda! 

A tak si myslím, že pravděpodobnější variantou pro cestu do Austrálie zůstává letadlo, a následné poznávání země OZ autem, vlakem nebo právě autobusem některou z mnoha australských společností.  

Šťastnou cestu!


Komentáře