Ořechy, banány a ovesné vločky = skvělé lívance


Palačinky, lívance. Kdo by je nemiloval. Jaký je vlastně mezi nimi rozdíl?

U obou se základní verze připravuje z mléka, hladké mouky, vajec a špetky soli. Palačinky jsou tenké a velké přes celou pánev. Lívance jsou menší a krásně nadýchané, protože se do těsta přidává buď soda, kypřicí prášek nebo droždí.

Pancakes jsou palačinky nebo lívance? Na jedněch „angličtinářských“ stránkách je podrobně rozepsáno, co je palačinka a co lívanec, tedy co je crepe a co pancake. Zdá se, že je to úplná věda.

Ale řekla bych, že pokud budeme vycházet z použitých ingrediencí, tak z toho jasně vyplývá, že:

Palačinka je crêpe (nebo crepe), což je slovo původem francouzské. S českými palačinkami jsou téměř shodné, ale většinou jsou tenčí. Podávají se na sladko nebo naslano.

Lívanec je pancake. Ale taky palačinka, to podle toho, jak jsem se dočetla, jestli mluvíme s Američanem, Kanaďanem, Angličanem, Skotem nebo Velšanem (A kde je Australan?! Na toho nějak na těch stránkách pozapomněli😟). Ale to už je zbytečně moc zamotané. Do takovýchto velkých přímo mezinárodních akcí se rozhodně pouštět nebudu.

Kdybychom se drželi doslovného překladu, tak by Pancake byl vlastně dortík z pánvičky (pan je pánev a cake je dort).


Víc už by se tím ale nezabývala. Proč taky?! Palačinka nebo lívanec, hlavně že všem chutná!😏

Vzhledem k tomu, že se u dnešního receptu do těsta přidává kypřidlo, jde o lívance. A basta!

Zde je tedy recept na přípravu lívanců s chutí banánů, vloček a ořechů tedy:



Walnut and banana pancakes

1 a půl hrnku mouky

1/2 hrnku ovesných vloček

1/2 lžičky sody bikarbony

1 lžíce cukru

¼ hrnku nasekaných nebo mletých vlašských ořechů (stejně dobře ale lívance chutnají např. s mletými mandlemi)

2 vejce

275 ml mléka (může být i mandlové, ovesné, …) nebo klidně lze mléko nahradit podmáslím

1 lžička citronové šťávy

2 velmi zralé banány

špetka soli

 

V míse smícháme všechny suché ingredience. Vajíčka rozmícháme v mléce, přidáme citronovou šťávu a rozmačkané banány a tuto směr vlijeme a dobře promícháme se suchými ingrediencemi. Pokud by těsto bylo moc husté, stačí přidat podle potřeby mléko.

Těsto je připravené. Nyní už klasicky na rozpáleném oleji připravíme lívance.

Lívance podáváme s ovocem, tvarohem, marmeládou, sirupem, zkrátka jak kdo má rád.


Díky banánům a vločkám chutnají skvěle i jen tak, samotné.

Zdravé mlsání je docela rychle připraveno a věřte, že ještě rychleji zkonzumováno. A rozhodně neplatí, že co je zdravé není dobré.


Vyzkoušejte a přesvědčte se sami.



 

 

Komentáře