Palačinky, lívance. Kdo by
je nemiloval. Jaký je vlastně mezi nimi rozdíl?
U obou se základní verze
připravuje z mléka, hladké mouky, vajec a špetky soli. Palačinky jsou tenké a velké
přes celou pánev. Lívance jsou menší a krásně nadýchané, protože se do těsta
přidává buď soda, kypřicí prášek nebo droždí.
Pancakes jsou palačinky nebo lívance? Na jedněch
„angličtinářských“ stránkách je podrobně rozepsáno, co je palačinka a co
lívanec, tedy co je crepe a co pancake. Zdá se, že je to úplná věda.
Ale řekla bych, že pokud budeme vycházet z použitých ingrediencí, tak z toho jasně vyplývá, že:
Palačinka je crêpe (nebo crepe), což je slovo původem francouzské. S českými
palačinkami jsou téměř shodné, ale většinou jsou tenčí. Podávají se na sladko
nebo naslano.
Lívanec je pancake. Ale taky palačinka, to podle toho, jak jsem se dočetla, jestli mluvíme s Američanem,
Kanaďanem, Angličanem, Skotem nebo Velšanem (A kde je Australan?! Na toho nějak na těch stránkách pozapomněli😟). Ale to už je zbytečně moc
zamotané. Do takovýchto velkých přímo mezinárodních akcí se rozhodně pouštět nebudu.
Kdybychom se drželi doslovného překladu, tak by Pancake byl vlastně dortík z pánvičky (pan je pánev a cake je dort).
Víc už by se tím ale nezabývala. Proč taky?! Palačinka nebo
lívanec, hlavně že všem chutná!😏
Vzhledem k tomu, že se
u dnešního receptu do těsta přidává kypřidlo, jde o lívance. A basta!
Zde je tedy recept na přípravu lívanců s chutí banánů, vloček a ořechů tedy:
Walnut
and banana pancakes
1 a půl hrnku mouky
1/2 hrnku ovesných vloček
1/2 lžičky sody bikarbony
1 lžíce cukru
¼ hrnku nasekaných nebo
mletých vlašských ořechů (stejně dobře ale lívance chutnají např. s mletými
mandlemi)
2 vejce
275 ml mléka (může být i
mandlové, ovesné, …) nebo klidně lze mléko nahradit podmáslím
1 lžička citronové šťávy
2 velmi zralé banány
špetka soli
V míse smícháme všechny
suché ingredience. Vajíčka rozmícháme v mléce, přidáme citronovou šťávu a
rozmačkané banány a tuto směr vlijeme a dobře promícháme se suchými
ingrediencemi. Pokud by těsto bylo moc husté, stačí přidat podle potřeby mléko.
Těsto je připravené. Nyní už
klasicky na rozpáleném oleji připravíme lívance.
Lívance podáváme s ovocem, tvarohem, marmeládou, sirupem, zkrátka jak kdo má rád.
Díky banánům a vločkám
chutnají skvěle i jen tak, samotné.
Zdravé mlsání je docela rychle připraveno a věřte, že ještě rychleji zkonzumováno. A rozhodně neplatí, že co je zdravé není dobré.
Vyzkoušejte a přesvědčte se
sami.
Komentáře
Okomentovat