Naděje v oblacích – můj tip na letní čtení s nádechem romantiky


Naděje v oblacích je román australské autorky Meredith Appleyard.

Je to vlastně více méně červená knihovna. Pokud ovšem hledáte odpočinkové čtení pro letní dovolenou, je tato kniha správnou volbou.



Spisovatelka Meredith Appleyard žije na jihu Austrálie nedaleko města Adelaide v krásné vinařské oblasti Clare Valey

Původně pracovala jako zdravotní sestra a porodní asistentka. Ve své zdravotnické praxi vystřídala řadu zařízení včetně letecké záchranné služby.  

Její touhou ale bylo stát se spisovatelkou. A tak vystudovala literární akademii v Adelaide.

Meredith proměnila sen ve skutečnost a stala se spisovatelkou.     

Některé její romány byly přeloženy do češtiny. Kromě Naděje v oblacích je to Ordinace v divočině, Doktorka z konce světa nebo Naše paní doktorka. Jak názvy napovídají, zdravotnická tématika se v její tvorbě velmi často objevuje.


Na knihu Naděje v oblacích jsem narazila naprostou náhodou. Při čekání na vlak jsem navštívila prodejnu knih na nádraží. Mou pozornost upoutal obal jedné knihy. Typická australská krajina na fotografii mě přímo vybízela k jejímu zakoupení. 

Před sebou jsem měla pár hodin ve vlaku, tak proč si cestu nezpříjemnit „návštěvou Austrálie“?  


Jak jsem zmínila, jde o holčičí romantické čtení. Ovšem doplněné o zajímavé australské reálie včetně letecké záchranné služby.

Hlavní hrdinka románu Anna totiž pracuje jako pilotka právě pro leteckou záchrannou službu.

O čem tento román je? Jak jinak než o lásce! Když bych měla děj knihy stručně popsat tak:

Anně, která je hlavní postavou knihy, se naskytne příležitost pracovat pro leteckou záchrannou službu, což byl vždy její sen. Ovšem je tady háček. Nabízené místo pilotky je v odlehlém městečku Broken Hill.

A tak se Anna vrací z Adelaide do svého rodného města.  

Zajímavá práce, která Annu naplňuje a baví, noví přátelé a ano dámy, zejména okouzlující kolega Nick, ji pomáhají zapomenout na hořkou minulost, kterou má se svým rodným místem spojenou.

Jenže, samozřejmě, je tady háček.

Anna má velké tajemství a dělá vše pro to, aby nevyšlo najevo.  

Jaké asi hlavní hrdinka může mít tajemství? Mám převyprávět celý příběh?

Ne, ne. I když nejde o detektivku, ale „jen“ o ženský román (ovšem čtivě napsaný), víc rozhodně prozrazovat nebudu.

Něco ale přece jen odhalit asi mohu. Obavy stranou, nakonec totiž přijde po všemožných peripetiích a zádrhelech Happy End!


Děj románu se odehrává v Broken Hill, což je skutečné město.


Městečko leží ve státě New South Wales asi 1 100 km západně od Sydney. Vlastně blíže, asi jen 516 km, je to z Broken Hill do hlavního města státu Jižní Austrálie, do Adelaide více zde A jako … Alice Springs?Proč ne?! Los ale padl na Adelaide.

A mimochodem Broken Hill je sice město odlehlé, ale moc hezké. Já jsem si jej zcela soukromě nazvala „městem růží“, protože nádherné a krásně vonící růže jsou tam téměř na každém kroku. Celkově je to moc milé a přátelské město. 


Přeji všem krásné léto plné slunce a romantiky. 


Komentáře