„Ahoy MU-SEA-UM“ aneb Národní námořní muzeum, Sydney



Kapitáne, kam s tou lodí? Přece do přístavu. A ne, jen tak ledajakého. Tento má krásné jméno: Darling Harbour.

A proč bárka vplouvá právě sem?

Protože je tady krásně!😉

To ale není jediný důvod. Právě v tomto přístavu se nachází Národní námořní muzeum, tedy The Australian National Maritime Museum.



Australská námořní historie je dlouhá a zajímavá.

Migrace, obchod, archeologie, oceánologie, kultura a životní styl. To vše svým návštěvníkům předkládá toto vskutku zajímavé „Mu-sea-um“.



Darling Harbor, který leží poblíž místa první britské osady v Sydney Cove, se brzy stal kolébkou námořního obchodu. Místo později sloužilo jako průmyslové a nákladní přepravní centrum Nového Jižního Walesu. Zde kotvily, připlouvaly a odplouvaly lodě jak z Austrálie, tak ze světa. Právě sem dorazily tisíce přistěhovalců z celého světa, aby začali nový život v nové zemi.

Se zavedením nových technologií pro manipulaci s nákladem, zejména kontejnerizací, se přístavní aktivity začaly přesunout z centra města do Botany Bay a na další místa. V 80. letech 20. století už byl Darling Harbor jako průmyslové a přepravní centrum téměř nadbytečný.

Dříve průmyslové místo se proměnilo v nezaměnitelnou turistickou čtvrť. Změnami prochází Darling Harbour neustále. Ale to nejen tato část Sydney. Jen si nejsem jistá, zda všechny ty nové obří budovy mění město k lepšímu! Někdy mám pocit, že je to změna spíše k horšímu?!

Kupříkladu v roce 2013 vypadal Darling Harbour a okolí při pohledu z vyšších sfér, tedy ze Sydney Tower, takto:



Svého času tudy v pravidelných intervalech uháněl oblíbený Monorail, který dnes připomíná už jen torzo stanice a pamětní deska. Škoda.😢


Výraznou budovou, která se v roce 1991 stala součástí Darling Harbour, je právě Národní námořní muzeum.

Zvlněná střecha muzeu, kterou navrhl Philip Cox, připomíná mořské vlny a lodní plachty.


Muzeum láká návštěvníky ke vstupu zajímavými námořními a mořskými artefakty, které jsou instalovány přímo před hlavním vchodem.  

Rok 2020:



Rok 2023:



Nebudu vypisovat vše, co je v muzeu k vidění. Exponátů je velmi mnoho včetně těch, které se vztahují k námořním kulturám původních obyvatel. Dále je zde přiblížena historie evropským objevitelských plaveb v Pacifiku a samozřejmě přistání lodí s trestanci.


Nechybí ani zajímavé materiály, které dokumentují postupné imigrační vlny.  


Muzeum se věnuje také třeba historii vodních sportů. 

K vidění jsou nejrůznější historická plavidla jako např. čluny vietnamských uprchlíků, plachetnice, rybářské lodě, čluny lovců perel, hlídkový vojenský člun. Součástí muzea jsou i „venkovní“ expozice.

Troufám si říct, že se tady nikdo nudit nebude.

Mnohem více o muzeu najdete zde https://www.sea.museum/.


Pravobok – levobok – kotva – přístav - … proč to vše právě dnes?

Odpověď je jednoduchá. Protože od roku 1958 se právě 25. června slaví Světový den námořníků! Datum je spojeno, jak jinak, s narozením Christopha Columba.


AHOY

a

Happy Seafarers Day!

 


Komentáře