Čokoládové lanýže, skvělý dárek maminkám k svátku


Svátek nebo také Den matek je oslavou a poctou maminek a mateřství.

Slaví se v různé dny na mnoha místech po celém světě. Už v 16. století se v Anglii dodržovala tzv. Mateřská neděle. Tento svátek připadal na postní dobu před Velikonocemi. Chudobní lidé tenkrát sloužili v bohatých domácnostech často daleko od domova a nemohli trávit čas se svými matkami. Proto dostávali v tento den volno, aby se mohli vrátit domů nebo navštívit kostel ve svém rodném městě.

Myšlenka mezinárodních a pravidelných oslav tohoto svátku vznikla v roce 1907 na počest bojovnice za práva matek Anny Reeves Jarvis.

Poprvé se Svátek Matek slavil o rok později.

V roce 1914 vyhlásil tehdejší prezident USA W.Wilson první oficiální oslavu Dne matek coby celonárodního svátku, konající se druhou květnovou neděli.

V Československu se začal slavit tento den v roce 1923 a jeho propagátorkou byla Alice Masaryková.  

Také v Austrálii se druhou květnovou neděli slaví Den matek tedy Mother´s Day.

 

Myslím, že dárek, který určitě každou maminku potěší je kytička a něco dobrého a třeba krásně čokoládového!



   

Pokud chcete originální, vlastnoručně vyrobený, a navíc skvěle chutnající dárek, můžete mamince připravit tyto vynikající


Earl Grey Chocolate Truffles





 

Na 20 truffles, tedy čokoládových lanýžů, budete potřebovat:

 

300 ml zahuštěné smetany

3 sáčky čaje Earl Grey Tea

1 lžíce másla

špetka soli

250 g kvalitní tmavé čokolády

1 lžička vanilového extraktu

1 hrnek kakaového prášku

 

Smetanu, sáčky s čajem, máslo a špetku soli vložíme do menšího hrnce a na mírném ohni přivedeme k varu. Vaříme 5 minut. Poté vyjmeme sáčky s čajem.

Nasekanou čokoládu dáme do mísy a za stálého míchání na ni lejeme uvařenou smetanovou hmotu. Opatrně promícháme. Nakonec přidáme vanilkový extrakt a vyšleháme do hladkého a lesklého krému.

Takto připravenou hmotu přeneseme do nižší krabičky nebo nádobky, kterou zakryjeme a dáme do ledničky nejméně na 3 hodiny. Nejlepší je ale nechat hmotu v ledničce přes noc.

(Ta nižší krabička má svůj důvod, i když asi není podmínkou. Lépe se v ní ale s vychladlou hmotou pracuje.)

Následující den nebo po vychladnutí a ztuhnutí hmoty pokračujeme v přípravě dobroty.

Na plech si dáme pečící papír. Kakaový prášek nasypeme do mělké misky. Pomocí lžičky tvoříme z vychladlé hmoty lanýže, které obalujeme v kakaovém prášku (nebo kokosu, mandlích, …).




Lanýže pokládáme na připravený plech a dáme opět chladit nejméně na jednu hodinu nebo přes noc.


Potom už jen zabalit a takto připravený dárek předat.


Lanýže skladujeme v lednici.

 

Spojením dobrého černého čaje s kvalitní tmavou čokoládou vykouzlíme originální a skvěle chutnající dárek.


Komentáře