Svátek nebo také Den matek je oslavou a poctou maminek a mateřství.
Slaví se v různé
dny na mnoha místech po celém světě. Už v 16. století se v Anglii dodržovala
tzv. Mateřská neděle. Tento svátek připadal na postní dobu před Velikonocemi. Chudobní
lidé tenkrát sloužili v bohatých domácnostech často daleko od domova a nemohli
trávit čas se svými matkami. Proto dostávali v tento den volno, aby se mohli
vrátit domů nebo navštívit kostel ve svém rodném městě.
Myšlenka
mezinárodních a pravidelných oslav tohoto svátku vznikla v roce 1907 na
počest bojovnice za práva matek Anny Reeves Jarvis.
Poprvé
se Svátek Matek slavil o rok později.
V
roce 1914 vyhlásil tehdejší prezident USA W.Wilson první oficiální oslavu
Dne matek coby celonárodního svátku, konající se druhou květnovou neděli.
V
Československu se začal slavit tento den v roce 1923 a jeho propagátorkou
byla Alice Masaryková.
Také
v Austrálii se druhou květnovou neděli slaví Den matek tedy Mother´s Day.
Myslím, že dárek, který určitě každou maminku potěší je kytička a něco dobrého a třeba krásně čokoládového!
Pokud chcete originální, vlastnoručně vyrobený, a navíc skvěle chutnající dárek, můžete mamince připravit tyto vynikající
Earl Grey Chocolate Truffles
Na
20 truffles, tedy čokoládových lanýžů, budete potřebovat:
300 ml zahuštěné
smetany
3 sáčky čaje Earl Grey
Tea
1 lžíce másla
špetka soli
250 g kvalitní tmavé
čokolády
1 lžička vanilového
extraktu
1 hrnek kakaového
prášku
Smetanu,
sáčky s čajem, máslo a špetku soli vložíme do menšího hrnce a na mírném
ohni přivedeme k varu. Vaříme 5 minut. Poté vyjmeme sáčky s čajem.
Nasekanou
čokoládu dáme do mísy a za stálého míchání na ni lejeme uvařenou smetanovou
hmotu. Opatrně promícháme. Nakonec přidáme vanilkový extrakt a vyšleháme do
hladkého a lesklého krému.
Takto
připravenou hmotu přeneseme do nižší krabičky nebo nádobky, kterou zakryjeme a
dáme do ledničky nejméně na 3 hodiny. Nejlepší je ale nechat hmotu
v ledničce přes noc.
(Ta
nižší krabička má svůj důvod, i když asi není podmínkou. Lépe se v ní ale
s vychladlou hmotou pracuje.)
Následující
den nebo po vychladnutí a ztuhnutí hmoty pokračujeme v přípravě dobroty.
Na plech si dáme pečící papír. Kakaový prášek nasypeme do mělké misky. Pomocí lžičky tvoříme z vychladlé hmoty lanýže, které obalujeme v kakaovém prášku (nebo kokosu, mandlích, …).
Lanýže
pokládáme na připravený plech a dáme opět chladit nejméně na jednu hodinu nebo
přes noc.
Potom už jen zabalit a takto připravený dárek předat.
Lanýže
skladujeme v lednici.
Spojením dobrého černého čaje s kvalitní tmavou čokoládou vykouzlíme originální a skvěle chutnající dárek.
Komentáře
Okomentovat