K tradičním českým velikonočním pokrmům patří
bezesporu mazanec a beránek. V Austrálii jsou hlavní sváteční dobrotou zase
Hot Cross Buns.
Jak to bývá, receptů na všechny tyto pochoutky je
mnoho a každá rodina má ten svůj oblíbený.
Stejně jak může být beránek z piškotového nebo
kupříkladu ořechového těsta mohou být i Hot Cross Buns ty klasické kynuté nebo v
podobě muffins z piškotového těsta apod.
Jste milovníky dezertů s neodolatelnou chutí a vůní kokosu? Pak tady mám jeden naprosto dokonalý recept právě pro vás. Příprava navíc vůbec nezabere mnoho času.
Kokosová bábovka/dortík z jogurtu a špaldové mouky
Co je na tento dezert potřeba?
2
vejce
¾
hrnku oleje
1
hrnek jogurtu řeckého stylu
2
lžíce citronové šťávy
½
hrnku cukru, může se přidat i trochu medu
1
hrnek kokosu
1
a ¾ hrnku špaldové mouky (můžeme použít i polohrubou pšeničnou
mouku)
3
lžičky sody
špetka
soli
Troubu
předehřejeme na 150o C.
V míse
smícháme celá vejce, olej, jogurt, citronovou šťávu a cukr. Přidáme kokos, a
nakonec mouku se sodou a špetkou soli.
Těsto
vložíme do připravené formy (buď vyložené pečícím papírem, nebo dobře vymazané
a vysypané moukou nebo např. kokosem) a pečeme cca 40 až 45 minut.
Hotový
dort je možné ozdobit polevou.
Příprava
těsta je dokonale jednoduchá a rychlá. A navíc se dá použít jako základ pro další
dezerty. Třeba i ty velikonoční.
Špaldová mouka je zdravější, ale když zrovna ve spíži není, tak se nic neděje. Docela dobře ji zastoupí klasická mouka pšeničná.
Pokud
těsto dáme do menších formiček a dozdobíme ovocem, máme skvělé ovocné koláčky.
V tomto případě samozřejmě doba pečení není tak dlouhá jako třeba u
bábovky.
Jednou
jsem doma objevila dokonale ukryté višně naložené v rumu. Napadlo mě využít
je právě v tomto variabilním receptu. A tak jsem malinko opilé a samozřejmě
vypeckované višně přidala do těsta.
Takto
skvěle „obohacené“ těsto jsem pro změnu nalila na plech. Po upečení a
vychladnutí jsem jednu polovinu namazala krásně nakyslou marmeládou a zaklopila
druhou částí.
Je
všeobecně známo, že višně se mají moc rády s čokoládou. A tak jsem dezert
ještě potřela rozpuštěnou čokoládou.
Krásně
vláčný dezert se na jazyku jen rozplýval.
Je
to zkrátka ideální recept nejen pro sváteční mlsání a je jedno, jakou podobu
výsledný dezert bude mít. Chutná totiž stejně skvěle jako dort, chlebíček,
bábovka, koláč nebo řezy a je jedno, zda si jej dáte na jaře, v létě,
v zimě či o Velikonocích.
Dobrou chuť!
A krásné Velikonoce.
Komentáře
Okomentovat