Lehký a nadýchaný kiwi dort

Kiwi (kiwifruit) je lahodné ovoce, které původně pochází z Číny. Jeho semena byla časem transportována do nejrůznějších koutů světa a brzy se kiwi začalo pěstovat v Japonsku a na Sibiři. Na Nový Zéland se dostalo až na začátku 20. století. Dnes se pěstuje téměř po celém světě.

V Austrálii je největším producentem stát Victoria (60%) a Nový Jižní Wales (20%).

Do České republiky se kiwi většinou dováží z Itálie. Ostatně Itálie je spolu s Novým Zélandem jedním z nejvýznamnějších vývozců kiwi na světě.


Kiwi je ale také jméno novozélandského nelétavého ptáka. 

Má ovoce plné vitamínů nějakou souvislost s opeřencem Nového Zélandu?

Původní pojmenování tohoto ovoce je čínský angrešt. Bylo to v době studené války, myslím v roce 1974, kdy bylo přejmenováno na kiwi právě podle národního ptáka Nového Zélandu, kterého svým tvarem vlastně malinko připomíná.


V tomto oválném ovoci s hnědou chlupatou slupkou je ukryta malá přírodní lékárna. Jedno jediné kiwi pokryje doporučenou denní dávku vitamínu C. Mimo to obsahuje také vitamín E, vlákninu, bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny, antioxidanty. Kiwi má příznivý vliv na imunitní systém, chrání buňky, přispívá ke zdraví srdce, svalů a kostí, zpevňuje cévy a žíly, příznivě ovlivňuje kvalitu spánku. Těch blahodárných účinků pro lidský organismus je mnohem více.

Mimo všechny tyto zdravotní přínosy skvěle chutná. Nejlepší je samozřejmě čerstvé.

Hodí se ale také do slaných a sladkých pokrmů. Tvoří lahodný doplněk k sýrům. Je vhodné pro výrobu kompotů, džusů, koktejlů, marmelády, ovocných dezertů, sorbetů, zmrzliny, …

Mimochodem slavný australský dort Pavlova a kiwi, to je naprostá klasika cukrářského baletu (viz Vánoce 2019: Pavlova).


Nejen Pavlova, ale i dortík z nadýchaného těsta z podmáslí, který zdobí plátky báječně šťavnatého kiwi vůbec nechutná špatně.

Příprava je rychlá a jednoduchá. Stačí mít doma alespoň jedno kiwi.


A k tomu samozřejmě ještě pár klasických cukrářských ingrediencí. A příprava dortíku může začít.


 Kiwi cake

125 g másla

3/4 hrnku cukru

1 lžička kokosové esence

2 celá vejce

1 a 1/4 hrnku mouky

1 lžička sody na pečení

špetka soli

1/2 hrnku strouhaného kokosu

1/3 hrnku podmáslí

2 kiwi nakrájená na plátky

 

Troubu předehřejeme na 180C. Připravíme si dortovou formu o průměru 20 cm.

Máslo, cukr a kokosovou esenci vyšleháme do pěny.

Postupně přidáme celá vajíčka.

Potom vmícháme mouku, sodu, sůl, kokos a podmáslí.

Těsto vlijeme do připravené formy a povrch ozdobíme na plátky nakrájenými kiwi.

Pečeme asi 35 až 40 minut. Zkrátka dokud dortík krásně nezezlátne. Každá trouba peče jinak, takže špejle jako nepostradatelný pomocník pomůže odhalit, kdy je dobrota upečená.



Nyní nezbývá než se obrnit trpělivostí a počkat, dokud dortík nevychladne.


Jako malou obměnu můžeme kiwi nakrájet na drobné kousky a ty vmíchat přímo do těsta.

Dozdobit můžeme opět plátky kiwi a třeba i brusinkami. Skvělá je také kombinace kiwi s jahodami.  



Nezbývá než popřát:  Dobrou chuť.


  

 


Komentáře