Kiwi (kiwifruit) je lahodné ovoce, které původně pochází z Číny. Jeho semena byla časem transportována do nejrůznějších koutů světa a brzy se kiwi začalo pěstovat v Japonsku a na Sibiři. Na Nový Zéland se dostalo až na začátku 20. století. Dnes se pěstuje téměř po celém světě.
V Austrálii
je největším producentem stát Victoria (60%) a
Nový Jižní Wales (20%).
Do České republiky se kiwi většinou dováží z Itálie. Ostatně Itálie je spolu s Novým Zélandem jedním z nejvýznamnějších vývozců kiwi na světě.
Kiwi
je ale také jméno novozélandského nelétavého ptáka.
Má
ovoce plné vitamínů nějakou souvislost s opeřencem Nového Zélandu?
Původní pojmenování tohoto ovoce je čínský angrešt. Bylo to v době studené války, myslím v roce 1974, kdy bylo přejmenováno na kiwi právě podle národního ptáka Nového Zélandu, kterého svým tvarem vlastně malinko připomíná.
V tomto
oválném ovoci s hnědou chlupatou slupkou je ukryta malá přírodní lékárna.
Jedno jediné kiwi pokryje doporučenou denní dávku vitamínu C. Mimo to obsahuje
také vitamín E, vlákninu, bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny, antioxidanty.
Kiwi má příznivý vliv na imunitní systém, chrání buňky, přispívá ke zdraví
srdce, svalů a kostí, zpevňuje cévy a žíly, příznivě ovlivňuje kvalitu spánku.
Těch blahodárných účinků pro lidský organismus je mnohem více.
Mimo
všechny tyto zdravotní přínosy skvěle chutná. Nejlepší je samozřejmě čerstvé.
Hodí
se ale také do slaných a sladkých pokrmů. Tvoří lahodný doplněk
k sýrům. Je vhodné pro výrobu kompotů, džusů, koktejlů, marmelády,
ovocných dezertů, sorbetů, zmrzliny, …
Mimochodem slavný australský dort Pavlova a kiwi, to je naprostá klasika cukrářského baletu (viz Vánoce 2019: Pavlova).
Nejen
Pavlova, ale i dortík z nadýchaného těsta z podmáslí, který zdobí
plátky báječně šťavnatého kiwi vůbec nechutná špatně.
Příprava je rychlá a jednoduchá. Stačí mít doma alespoň jedno kiwi.
A k tomu samozřejmě ještě pár klasických cukrářských ingrediencí. A příprava dortíku může začít.
Kiwi cake
125 g másla
3/4 hrnku cukru
1 lžička kokosové esence
2 celá vejce
1 a 1/4 hrnku mouky
1 lžička sody na pečení
špetka soli
1/2 hrnku strouhaného kokosu
1/3 hrnku podmáslí
2 kiwi nakrájená na plátky
Troubu
předehřejeme na 180o C. Připravíme si dortovou formu o průměru
20 cm.
Máslo, cukr a kokosovou esenci vyšleháme
do pěny.
Postupně přidáme celá vajíčka.
Potom vmícháme mouku, sodu, sůl, kokos a
podmáslí.
Těsto
vlijeme do připravené formy a povrch ozdobíme na plátky nakrájenými kiwi.
Pečeme asi 35 až 40 minut. Zkrátka dokud dortík krásně nezezlátne. Každá trouba peče jinak, takže špejle jako nepostradatelný pomocník pomůže odhalit, kdy je dobrota upečená.
Nyní nezbývá než se obrnit trpělivostí a počkat, dokud dortík nevychladne.
Jako
malou obměnu můžeme kiwi nakrájet na drobné kousky a ty vmíchat přímo do těsta.
Dozdobit můžeme opět plátky kiwi a třeba i brusinkami. Skvělá je také kombinace kiwi s jahodami.
Nezbývá než popřát: Dobrou chuť.
Komentáře
Okomentovat