Velikonoční svátky a mlsání k sobě neodmyslitelně patří.
Každá země má své typické dobroty, které nesmí na svátečním stole chybět.
Když vezmu „jen" ta sladká jídla, tak v zemích českých a moravských je to určitě mazanec, Jidáše a beránek.
Beránka lze připravit z nejrůznějších druhů těsta, nejen z toho piškotového.
Hot cross buns a fruit cake. To jsou dvě tradiční velikonoční dobroty oblíbené u Australanů. Recepty nejen na ně najdete např zde Velikonoční hodování v aussie stylu nebo Krásné Velikonoce neboli Happy Easter.
Samozřejmě možností je mnohem více. Sváteční mlsání nemusí být vždy jen to léty a tradicemi ověřené.
Jedním z velikonočních symbolů je zajíček. A k němu patří krásná křupavá mrkvička. Proč by tedy na velikonočním stole nemohl být třeba carrot cake (viz Zelenina jako lék, aneb několik důvodů, proč jíst mrkvový dort).
Nebo vynikající dortíky z mrkve a jablíček. Vážně dobrota.
Troubu předehřejeme na 170 °C. Připravíme si formu na muffiny, kterou klasicky vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Samozřejmě můžeme použít formu na beránka či klasickou chlebíčkovou. Z uvedeného množství surovin se mi připravené těsto vešlo do formy na 12 ks muffinů, a ještě do menší chlebíčkové.
Olej se smíchá se skořicí a muškátovým oříškem. Může se také cca 3 minuty ohřívat. Koření se tím krásně provoní.
Vajíčka a cukr vyšleháme, potom přidáme olej s kořením. Dále vmícháme mouku se sodou, nasekané ořechy, a nakonec mrkev a jablíčka.
Připravené těsto vložíme do připravené formy a pečeme asi 30 minut.
Upečený dezert ozdobíme tvarohem. Lžička skořice se prohřeje s lžící javorového sirupu a vmíchá se do tvarohu.
Dortíček/muffin, chlebíček, dort, bábovka, … Vždy chutná skvěle.
Příprava je velmi jednoduchá a rychlá. Konzumace je ale možná ještě rychlejší.
Mrkvovo jablíčkové dortíky
- 2/3 hrnku oleje
- 1 lžička skořice
- ½ lžičky muškátového oříšku
- ¾ hrnku hnědého cukru
- 2 vejce
- 1 hrnek mouky
- 1 lžička sody
- 2/3 hrnku nasekaných vlašských nebo pekanových ořechů
- 1 a 1/3 hrnku nastrouhané mrkve
- ½ hrnku nastrouhaných jablek
Troubu předehřejeme na 170 °C. Připravíme si formu na muffiny, kterou klasicky vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Samozřejmě můžeme použít formu na beránka či klasickou chlebíčkovou. Z uvedeného množství surovin se mi připravené těsto vešlo do formy na 12 ks muffinů, a ještě do menší chlebíčkové.
Olej se smíchá se skořicí a muškátovým oříškem. Může se také cca 3 minuty ohřívat. Koření se tím krásně provoní.
Vajíčka a cukr vyšleháme, potom přidáme olej s kořením. Dále vmícháme mouku se sodou, nasekané ořechy, a nakonec mrkev a jablíčka.
Připravené těsto vložíme do připravené formy a pečeme asi 30 minut.
Upečený dezert ozdobíme tvarohem. Lžička skořice se prohřeje s lžící javorového sirupu a vmíchá se do tvarohu.
Dortíček/muffin, chlebíček, dort, bábovka, … Vždy chutná skvěle.
Příprava je velmi jednoduchá a rychlá. Konzumace je ale možná ještě rychlejší.
Komentáře
Okomentovat