Australia Day a Lamington aneb záhada zmizelého receptu



Přesně před rokem, tj. 26.1.2021, jsem chtěla péct Lamington cake. Zkrátka na Australia Day připravit tradiční desert malinko jinak. Tedy tentokrát ne kostičky Lamington, ale klasický kulatý dort. Přece jen jsem ale potřebovala zkontrolovat dávkování ingrediencí. Řekla jsem si, že bude nejlepší podívat se na blog, kde už přece osvědčený návod na přípravu jednoho z nejtradičnějších aussie moučníků je.



Hledám tedy, zadávám do vyhledavače, pátrám a nic. Ouha, co se stalo? Aha, Lamington jsem pekla, ale zatím zřejmě ještě nezveřejnila. Ale ne! Musela jsem ho už dávat i s historií jeho vzniku. Co se tedy stalo?

Pátrala jsem já i Webevizní pátračka. Tato akce dospěla k závěru, že zřejmě blogoví skřítci měli opět dlouhou chvíli a rozhodli se ztropit malou lumpárničku a článek ukrýt.

Skřítci blogovníčci si zazlobili a teď už snad mají jinou lepší zábavu.

Už je tedy vše jak má být a povídání o dezertu zvaném Lamington najdete zde:

Oslava Australia Day nakonec proběhla (i když ne na tom správném, tedy australském, místě). I dortík byl a povedl se.



Lamington je jedním z nejoblíbenějších australských dezertů. Samozřejmě se připravuje také v nejrůznějších obměnách: tradiční kostičky, mini Lamingtons, lízátka, kuličky, …



Také v podobě klasického někdy i několika patrového dortu.

Já mám vyzkoušený a osvědčený recept, který připomenu. Jednak opakování je matka moudrosti a také pro případ, že by se zase skřítci blogovníčci rozhodli malinko zlobit a došlo by k záhadnému zmizení?!


Lamington cake

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • ½ hrnku másla pokojové teploty
  • ½ hrnku cukru
  • lžička vanilkového extraktu
  • 2 vajíčka
  • ½ hrnku mléka
Na polevu:
  • moučkový cukr – některé recepty uvádějí až 4 hrnky (to mi ale přijde přehnané množství), dávám ale podstatně méně. Půl hrnečku nebo ¾ bohatě stačí.
  • 1/3 hrnku kakaa – já kombinuju s rozpuštěnou hořkou čokoládou
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • ½ hrnku teplého mléka
  • ½ hrnku strouhaného kokosu
Marmeláda a tvaroh nebo šlehačka na náplň.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.

Máslo s cukrem vymícháme do pěny. Poté vmícháme vejce a vanilkový extrakt. Přidáme mouku s kypřícím práškem a solí a mléko a pořádně vše promícháme

Těsto vlijeme do připravené formy a v předehřáté troubě pečeme cca 30–40 minut.

Po vychladnutí dort rozřízneme, dolní polovinu potřeme marmeládou a buď tvarohem nebo šlehačkou. Přiklopíme druhou polovinou.

Celý dort potom potřeme čokoládovou polevou (cukr smícháme s kakaem, přidáme rozpuštěné máslo, čokoládu a teplé mléko a dobře promícháme) a posypeme strouhaným kokosem.

Potom šup do ledničky, aby poleva ztuhla.

A je hotovo.



Oslavy Australia Day mohou začít.

Enjoy! Dobrou chuť! Happy Australia Day!



Komentáře