Už je to tady zase. Co? No přece Vánoce.
Jistě nebude chybět klasický skutečný stromeček plný třpytivých ozdob.
Někdo peče perníčky ve tvaru stromečků.
Stromeček lze vytvořit ale třeba i z listového těsta, a tím získáme vánoční verzi cheesemite scrolls. Vegemite tree je na světě.
Proč si tentokrát neupéct i takový zasněžený mini stromeček? I ten má něco do sebe. Také voní, ne tedy jehličím, ale kokosem. Navíc ještě i moc dobře chutná.
Jdete do toho se mnou?
Je to malinko „patlací" prácička, ale nebojte, docela to jde. A výsledek stojí za to.
Pečeme asi 20 až 35 minut. Cukroví by mělo malinko zezlátnout.
Do sbírky australského vánočního cukroví přidám ještě jeden nebo dva velmi jednoduché a dobré recepty.
Máslo s cukrem vyšleháme do pěny. Vmícháme vajíčko. Dobře promícháme s ostatními surovinami, vypracujeme těsto. Necháme odpočinout (těsto a třeba i sebe).
Z těsta tvoříme malé kuličky, které poklademe na plech. V každé uděláme důlek, který naplníme marmeládou nebo džemem.
Pečeme asi 15 minut, až jsou tyto miniaturní koláčky krásně zlatavé.
Mně kuličko hraní bavilo, a tak jsem se pustila ještě do...
Máslo, cukr a sirup vyšleháme do pěny. Přidáme vejce. Dobře promícháme s ostatními surovinami a opět ručně vypracujeme těsto, které si potom hezky odpočine, aby se z něj krásně tvořily kuličky.
No a potom už děláme kuličky, které poklademe na plech.
Kokosové vánoční stromečky nebo špičky (jak kdo chce)
- 2 hrnky strouhaného kokosu
- ½ hrnku cukru
- 2 bílky
- 1 lžička vanilového extraktu
- 80 g nasekaných sušených brusinek (může být i jiné sušené bobulové ovoce např. jahody)
Je to malinko „patlací" prácička, ale nebojte, docela to jde. A výsledek stojí za to.
Pečeme asi 20 až 35 minut. Cukroví by mělo malinko zezlátnout.
Do sbírky australského vánočního cukroví přidám ještě jeden nebo dva velmi jednoduché a dobré recepty.
Jam drops nebo řečeno česky, skořicové koláčky s džemem
- 80 g másla
- 75 g cukru
- 1 celé vejce
- 155 g hladké mouky
- ½ až 1 lžička sody
- 1 lžička skořice
- oblíbená marmeláda nebo džem
Máslo s cukrem vyšleháme do pěny. Vmícháme vajíčko. Dobře promícháme s ostatními surovinami, vypracujeme těsto. Necháme odpočinout (těsto a třeba i sebe).
Z těsta tvoříme malé kuličky, které poklademe na plech. V každé uděláme důlek, který naplníme marmeládou nebo džemem.
Pečeme asi 15 minut, až jsou tyto miniaturní koláčky krásně zlatavé.
Mně kuličko hraní bavilo, a tak jsem se pustila ještě do...
Kingston biscuits, což jsou kokosovo-vločkové mini koláčky
- 125 g másla
- ½ hrnku hnědého cukru
- 1 lžička javorového sirupu
- 2 vejce
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 lžička sody
- 1 hrnek kokosu
- ½ hrnku ovesných vloček
- marmeláda – buď na slepení, nebo jako náplň do důlků
Máslo, cukr a sirup vyšleháme do pěny. Přidáme vejce. Dobře promícháme s ostatními surovinami a opět ručně vypracujeme těsto, které si potom hezky odpočine, aby se z něj krásně tvořily kuličky.
No a potom už děláme kuličky, které poklademe na plech.
Pokud budeme chtít upečené cukroví slepit, tak připravené kuličky vidličkou malinko zmáčkneme. Tím vznikne i další varianta - jednoduché cookies.
Pokud chceme mini koláčky, vytvoříme uprostřed důlek, který před pečením naplníme marmeládou.
Komentáře
Okomentovat