Reveň kadeřavá (Rheum rhabarbarum) známá jako rebarbora. Ke konzumaci se využívají jen řapíky listů, vždy pouze tepelně upravené, nikdy ne syrové. Rebarbora pochází z Asie, kde ji pěstovali již před třemi tisíci lety. Do Evropy se dostala ke konci středověku.
Rebarbora je velmi zdravá. Obsahuje jablečné a citronové kyseliny. Je zdrojem vitamínů skupiny B, niacinu, kyseliny listové, kyseliny pantotenové, draslíku, vápníku a vlákniny. Posiluje svaly, nervy a kosti, má blahodárný vliv na krvetvorbu, pleť a vlasy. Detoxikuje organizmus. Ve východní medicíně se používá na posílení vitality a dodání energie
Co ale rebarbora a Austrálie? Jde to dohromady? Ano, samozřejmě. A moc krásně.
V Austrálii má svou sezonu na konci léta a na podzim. V Evropě je to jaro. Tady se sklízí od poloviny dubna do konce června. Nejvyšší čas na přípravu skvělého moučníku z této velmi zdravé zeleniny. Je to tak, rebarbora je zelenina. Zpracovává se ale jako ovoce.
Koláče s rebarborou jsou vážně vynikající!
Jeden, ve kterém se krásně doplňuje chuť rebarbory s vanilkou, znám z Austrálie.
Těsto:
Mandlová drobenka:
Troubu předehřejeme na 180° C. Pekáček o rozměru 23 x 23 cm vyložíme pečícím papírem.
Polovinu těsta vlejeme do formy, pokryjeme polovinou rebarborové hmoty a polovinou žmolenky. Potom pokryjeme zbylým těstem, rebarborou a žmolenkou.
Pečeme asi 40 minut.
Hotovo.
Věřte nebo ne, ale rebarbora je velmi dietní. Dokonce ji nazvali snem dietářů!
Pokud trpíte revmatismem, máte dnu nebo potíže s ledvinami, raději se rebarboře vyhněte. Tento koláč si přesto dát můžete. Rebarboru pouze nahradíte jablíčky.
I tato varianta chutná velmi dobře.
Nalákala jsem vás? Dáte si k odpolednímu čaji či kávě?
Co ale rebarbora a Austrálie? Jde to dohromady? Ano, samozřejmě. A moc krásně.
V Austrálii má svou sezonu na konci léta a na podzim. V Evropě je to jaro. Tady se sklízí od poloviny dubna do konce června. Nejvyšší čas na přípravu skvělého moučníku z této velmi zdravé zeleniny. Je to tak, rebarbora je zelenina. Zpracovává se ale jako ovoce.
Koláče s rebarborou jsou vážně vynikající!
Jeden, ve kterém se krásně doplňuje chuť rebarbory s vanilkou, znám z Austrálie.
Rhubarb and vanilla crumble cake / rebarborovo-vanilkový koláč
- 1 vanilkový lusk
- 700g rebarbory nakrájené na kousky
- 1/3 hrnku cukru
Těsto:
- 180 g másla
- 2 lžičky vanilového extraktu
- ½ hrnku cukru
- 3 vejce
- ¾ hrnku zakysané smetany
- 1 a ¾ hrnku polohrubé mouky a lžička sody na pečení
- 1 balíček pudinkového prášku
Mandlová drobenka:
- ¾ hrnku polohrubé mouky
- 1/3 hrnku hnědého cukru
- 80 g másla
- ¼ hrnku nasekaných mandlí
Troubu předehřejeme na 180° C. Pekáček o rozměru 23 x 23 cm vyložíme pečícím papírem.
Polovinu těsta vlejeme do formy, pokryjeme polovinou rebarborové hmoty a polovinou žmolenky. Potom pokryjeme zbylým těstem, rebarborou a žmolenkou.
Pečeme asi 40 minut.
Hotovo.
Věřte nebo ne, ale rebarbora je velmi dietní. Dokonce ji nazvali snem dietářů!
Pokud trpíte revmatismem, máte dnu nebo potíže s ledvinami, raději se rebarboře vyhněte. Tento koláč si přesto dát můžete. Rebarboru pouze nahradíte jablíčky.
I tato varianta chutná velmi dobře.
Nalákala jsem vás? Dáte si k odpolednímu čaji či kávě?
Komentáře
Okomentovat