Určitě znáte pořekadlo či starou pravdu: Jedno jablko denně = půl zdraví. Nebo také: Kdo denně sní jablíčko ušetří za lékaře.
Zde je pár „křupavých" faktů o jablíčkách:
- Chcete hubnout? Dejte si jablíčko. Jablko denně totiž pomůže regulovat chuť k jídlu.
- Výzkumy ukazují, že konzumace jablek podporuje růst zdraví prospěšných bakterií ve střevech.
- Pravidelná konzumace jablek chrání před rakovinou.
- Jablíčka prospívají našemu srdci a také snižují riziko vzniku cukrovky.
- Pravidelná „dávka" jablíček pomáhá snižovat cholesterol, zlepšuje zdraví našich kostí.
- Jablíčko obsahuje hodně živin, a tak je ideální svačinou jak pro děti, tak dospělé.
Když to zestručním: denně jablíčko = zdravé srdíčko. Už jen dodám, že jablíčka jsou elixírem mládí.
Zkrátka takový malý kulatý zázrak plný zdraví. Dnes je moderní říkat „superpotravina".
Jablka jsou velmi oblíbeným ovocem také v Austrálii. Pěstují se na farmách, které najdeme zejména ve Victoria, na Tasmánii a v chladnějších oblastech Západní a Jižní Austrálie a také NSW.
Oblíbenými odrůdami jsou zejména Granny Smith, Red a Golden Delicious, Cripps Pink, Fuji a Gala.
Golden Delicius patří k těm nejsladším odrůdám a hojně se využívá v kuchyni při přípravě moučníků.
V jednom vánočním příspěvku jsem už předkládala recept na dobré cookies z jablíček. Zkoušeli jste?
Jablíčka lze použít jak pro přípravu slaných jídel, zejména salátů nebo chutney, tak také k výrobě mnoha druhů pečených i nepečených moučníků.
Dnes přináším 2 skutečně moc dobré a na přípravu více než jednoduché recepty získané v Austrálii.
Jablko-ořechový dort
- 2 hrnky mouky
- 1 lžička sody bikarbony
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 2 lžičky skořice
- ½ hrnku cukru
- ½ hrnku oleje
- ½ hrnku mléka
- 1 vejce
- 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
- 30 dkg na kostičky nakrájených jablek
Smícháme suché ingredience, přidáme nakrájená jablíčka, olej, mléko a vejce, dobře promícháme.
Dáme do dortové formy, ozdobíme půlkami vlašských ořechů a nakrájeným jablíčkem a potom už pečeme asi 40 min.
Pokud dáme do chlebíčkové formy, pečeme o něco déle, asi 50 min.
Jako bonus mám ještě mnohem jednodušší a super rychlý moučník s jablíčkem.
Jednoduchý jablko-borůvkový koláč
Potřebujeme:- 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
- 1 lžička sody na pečení
- ½ hrnku cukru
- 125 g rozpuštěného másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 celá vejce
- ½ hrnku mléka
Všechny ingredience smícháme dohromady. Vložíme do formy o průměru cca 22 cm nebo menší chlebíčkové formy a ozdobíme nakrájenými jablíčky a borůvkami. Pečeme v předehřáté troubě asi 40 min.
Hotovo. Jde se mlsat. Dobrou chuť
PS: Kdo se dnes ještě dosyta nenamlsal, tak dodávám, že jsme vyzkoušeli také variantu s hruškami. Obava, že by se snad nesnědl, byla rozhodně zbytečná. Dlouho se na tácu neohřál.
Vím, že nejlepší a nejzdravější jsou jablíčka (nebo hrušky) čerstvé. Ale uznejte, že někdy je nutné dát si v neděli ke kávě nějakou tu dobrotu.
Komentáře
Okomentovat