My Kitchen Rules, Peče celá země atd, atd. Všichni všude vaří a pečou. A já jsem tady zatím představila jen 1 klasiku australské gastronomie, a to Pavlova. Je karanténa. Nikam nesmíme. Tak pokud jsou doma potřebné ingredience – co takhle zkusit další typický a velmi oblíbený australský moučník. Vzhledem k tomu, že tento slavný dezert vznikl narychlo, tak ingrediencí nepotřebujete mnoho. A kterou laskominu mám na mysli? Přece Lamington.
Své jméno dezert získal po Lordu Lamingtonovi. Ten byl v letech 1896 až 1901 guvernérem státu Queensland. Guvernér a moučník?! Ale ano. Proč ne? Historek vzniku slavného dezertu je hned několik. Ale všechny mají stejný základ: Lord Lamington, nečekaní hosté, šéfkuchař francouzského původu a piškotový korpus. Každému se někdy stane, že se ve dveřích objeví nečekaná návštěva. Lord Lamington požádal svého šéfkuchaře o přípravu moučníku právě pro jednu takovou návštěvu. Kuchař neměl po ruce mnoho ingrediencí na neplánovaný moučník. K dispozici ale měl piškotový korpus z předchozího dne. Nakrájel ho na čtverečky, namočil do čokolády a obalil strouhaným kokosem. A návštěva mohla mlsat.
Druhá verze vzniku říká, že kuchař Lorda Lamingota omylem upustil kousek dortu do rozpuštěné čokolády. Takto „vylepšený“ moučník chutnal a časem se zjistilo, že ještě lepší je, když se obalí ve strouhaném kokosu.
Ať tak či onak, jedno je jasné. Lamington neboli, jak říkají Aussie, “Lammo“, je jedním z nejoblíbenějších dezertů v Austrálií. Dokonce 21. července má svůj den a v roce 2009 se dostal i do seznamu 150 ikon Queenslandu, který byl sestaven k 150. výročí vzniku tohoto australského státu.
Ale dost teorie. Sice 21. července je ještě daleko, ale proč si neudělat náhradní „Lamington Day“ už nyní.
Na Lammo budeme potřebovat:
- 2 hrnky mouky (polohrubé)
- 3 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- ½ hrnku másla pokojové teploty
- ½ hrnku cukru
- lžička vanilkového extraktu
- 2 vajíčka
- ½ hrnku mléka
- Moučkový cukr – některé recepty uvádějí až 4 hrnky, já dávám ale podstatně méně
- 1/3 hrnku kakaa – já kombinuju s rozpuštěnou hořkou čokoládou
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- ½ hrnku teplého mléka
- ½ hrnku strouhaného kokosu
Vše připraveno, tak se dáme do práce:
Troubu předehřejte, vymažte plech máslem a následně vysypte moukou. Nebo dejte pečící papír.
Máslo a cukr vymícháme do pěny. Poté vmícháme vejce a vanilkový extrakt. Přidáme mouku s kypřícím práškem a solí a mléko a pořádně vše promícháme.
Těsto vlijeme na připravený plech a v předehřáté troubě pečeme cca 30 – 40 minut.
Necháme vychladnout.
Připravíme si polevu – cukr smícháme s kakaem, přidáme rozpuštěné máslo, čokoládu a teplé mléko a dobře promícháme.
Vychladlý korpus nakrájíme na kostičky. Všechny kostičky namáčíme ze všech stran do připravené čokoládové polevy a obalujeme ve strouhaném kokose.
Kávu máte uvařenou? Že ne? Tak rychle, protože moučník je hotov.
Tento oblíbený dezert má samozřejmě několik variant. Např. uděláme tenčí korpus, ten rozkrojíme na půl a obě poloviny spojíme vrstvou smetany nebo jahodového džemu. Poté krájíme na čtverečky, které máčíme v čokoládě a obalujeme kokosem.
A pokud si vše chcete ještě zjednodušit a urychlit, tak je i tato bleskovka:
Tak co přátelé – dá si někdo výborný australský moučník?
- 125 g másla
- 150 g čokolády
- ¼ hrnku hnědého cukru
- 1 vejce
- 1 a ½ hrnku mouky
- ½ lžičky kypřícího prášku
- ½ hrnku kokosu
Tak co přátelé – dá si někdo výborný australský moučník?
Komentáře
Okomentovat