Dá si někdo výborný australský moučník?



My Kitchen Rules, Peče celá země atd, atd. Všichni všude vaří a pečou. A já jsem tady zatím představila jen 1 klasiku australské gastronomie, a to Pavlova. Je karanténa. Nikam nesmíme. Tak pokud jsou doma potřebné ingredience – co takhle zkusit další typický a velmi oblíbený australský moučník. Vzhledem k tomu, že tento slavný dezert vznikl narychlo, tak ingrediencí nepotřebujete mnoho. A kterou laskominu mám na mysli? Přece Lamington.
 


Své jméno dezert získal po Lordu Lamingtonovi. Ten byl v letech 1896 až 1901 guvernérem státu Queensland. Guvernér a moučník?! Ale ano. Proč ne? Historek vzniku slavného dezertu je hned několik. Ale všechny mají stejný základ: Lord Lamington, nečekaní hosté, šéfkuchař francouzského původu a piškotový korpus. Každému se někdy stane, že se ve dveřích objeví nečekaná návštěva. Lord Lamington požádal svého šéfkuchaře o přípravu moučníku právě pro jednu takovou návštěvu. Kuchař neměl po ruce mnoho ingrediencí na neplánovaný moučník. K dispozici ale měl piškotový korpus z předchozího dne. Nakrájel ho na čtverečky, namočil do čokolády a obalil strouhaným kokosem. A návštěva mohla mlsat.

Druhá verze vzniku říká, že kuchař Lorda Lamingota omylem upustil kousek dortu do rozpuštěné čokolády. Takto „vylepšený“ moučník chutnal a časem se zjistilo, že ještě lepší je, když se obalí ve strouhaném kokosu.

Ať tak či onak, jedno je jasné. Lamington neboli, jak říkají Aussie, “Lammo“, je jedním z nejoblíbenějších dezertů v Austrálií. Dokonce 21. července má svůj den a v roce 2009 se dostal i do seznamu 150 ikon Queenslandu, který byl sestaven k 150. výročí vzniku tohoto australského státu.

Ale dost teorie. Sice 21. července je ještě daleko, ale proč si neudělat náhradní „Lamington Day“ už nyní.



Na Lammo budeme potřebovat:
  • 2 hrnky mouky (polohrubé)
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • ½ hrnku másla pokojové teploty
  • ½ hrnku cukru
  • lžička vanilkového extraktu
  • 2 vajíčka
  • ½ hrnku mléka
Na polevu:
  • Moučkový cukr – některé recepty uvádějí až 4 hrnky, já dávám ale podstatně méně
  • 1/3 hrnku kakaa – já kombinuju s rozpuštěnou hořkou čokoládou
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • ½ hrnku teplého mléka
  • ½ hrnku strouhaného kokosu

Vše připraveno, tak se dáme do práce:

Troubu předehřejte, vymažte plech máslem a následně vysypte moukou. Nebo dejte pečící papír.

Máslo a cukr vymícháme do pěny. Poté vmícháme vejce a vanilkový extrakt. Přidáme mouku s kypřícím práškem a solí a mléko a pořádně vše promícháme.

Těsto vlijeme na připravený plech a v předehřáté troubě pečeme cca 30 – 40 minut.

Necháme vychladnout.

Připravíme si polevu – cukr smícháme s kakaem, přidáme rozpuštěné máslo, čokoládu a teplé mléko a dobře promícháme.

Vychladlý korpus nakrájíme na kostičky. Všechny kostičky namáčíme ze všech stran do připravené čokoládové polevy a obalujeme ve strouhaném kokose.

Kávu máte uvařenou? Že ne? Tak rychle, protože moučník je hotov.



Tento oblíbený dezert má samozřejmě několik variant. Např. uděláme tenčí korpus, ten rozkrojíme na půl a obě poloviny spojíme vrstvou smetany nebo jahodového džemu. Poté krájíme na čtverečky, které máčíme v čokoládě a obalujeme kokosem.

A pokud si vše chcete ještě zjednodušit a urychlit, tak je i tato bleskovka:
  • 125 g másla
  • 150 g čokolády
  • ¼ hrnku hnědého cukru
  • 1 vejce
  • 1 a ½ hrnku mouky
  • ½ lžičky kypřícího prášku
  • ½ hrnku kokosu
Máslo rozehřejeme s čokoládou a cukrem. Opatrně, až směs trochu vychladne, přidáme 1 vajíčko, potom strouhaný kokos, mouku a prášek do pečiva. Těsto by mělo být tužší, aby se dobře tvořily kuličky. Na plech si dáme pečící papír. Tvoříme již zmíněné kuličky, které obalujeme ve strouhaném kokosu a pokládáme na plech. Ty potom opatrně „rozmáčkneme“ do tvaru kostičky. Pečeme v předehřáté troubě cca 20 min.



Tak co přátelé – dá si někdo výborný australský moučník?

Komentáře