Mrkev. Zdravá zelenina. Karotenoidy a z nich zejména betakaroten jsou z hlediska zdravotních účinků mrkve látkami nejcennějšími. Z karotenoidů lidské tělo syntetizuje vitamín A, který hraje stěžejní úlohu při fungování imunitního systému. A tak dále, a tak dále...
Teď mně ale napadlo, že vlastně nevím vůbec nic o původu tak známé zeleniny, jakou mrkev bezesporu je. Obrátila jsem se tedy na Mr Wiki(pedia) a ejhle - podal mi velmi zajímavé informace.
Věděli jste třeba to, že mrkev pochází z jižní Asie? Že původně měla fialovou barvu? Že se pěstovala hlavně kvůli semenům a listům? Až Římané znovuobjevili možnost jíst kořen této rostliny. První písemná zmínka o mrkvi pochází z 1. století po Kristu a je od řeckého léčitele Dioscorida. Ten už zmiňoval 3 různé druhy mrkví a také to, že je možné ji vařit a jíst. No a potom už začala její pouť a zdomácnění po celém světě. V 17. století byla vyšlechtěna oranžová varianta této vynikající kořenové zeleniny.
Do Austrálie se mrkev dostala s První flotilou v roce 1788.
A tak rozlehlé mrkvové plantáže dnes najdeme také v Austrálii, a to zejména ve státě Victoria kolem Murray River a severně od Perth ve Western Austrálii. Oba tyto australské státy ročně vypěstují téměř polovinu celé australské produkce mrkve.
Že je mrkev zdravá, to už víme. A když je zdravá mrkev, tak přece musí být zdravý a dobrý i moučník z ní připravený.
Tady jsou důvody, proč si zamilovat a jíst mrkvový dort:
- Mrkev je zdravá
- Mrkev je dobrá
- Příprava dortu je jednoduchá
- Příprava dortu nezabere mnoho času
- Dort chutná skvěle
- Konzumace dortu je velmi rychlá
Vše zdravé, a ještě k tomu dobré! Jako bonus je tady jednoduchá příprava. Carrot cake je v Austrálii velmi oblíbený. A tak to vypadá, že máme před sebou další pečení. Není potřeba zdůrazňovat, že podle australského receptu.
Australský carrot cake
Připravte si:- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička sody bikarbony
- 2 lžičky skořice
- špetku soli
- ½ nebo 1 hrnek cukru – podle toho, jak kdo má rád sladké
- 1 hrnek oleje
- 4 vejce
- 2 hrnky strouhané mrkve
- 250 g scezeného a na malé kousky nakrájeného kompotovaného ananasu
- 1 hrnek pekanových nebo vlašských ořechů
- 125 g másla
- 250 g tvarohu
- 100 až 150 g moučkového cukru (já dávám podstatně méně)
- 1 lžička vanilkového extraktu
Do mísy dáme mouku, kypřící prášek, sodu, skořici, sůl a cukr. Dobře promícháme a přidáme olej a vejce. Opět dobře promícháme. Potom přidáme mrkev, ananas, a nakonec nasekané ořechy. A pořádně všechny suroviny promícháme. Vložíme do dortové formy, kterou jsme vyložili pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě cca 40 minut na 180 C.
Necháme vychladnout a připravíme si polevu. Máslo, sýr (tvaroh) a vanilkový extrakt utřeme a přidáme po troškách cukr.
Po vychladnutí potřeme dort připraveným krémem a dáme chladit.
Můžeme také dort rozkrojit a krémem obě poloviny spojit a poté potřít na povrchu. Jak si kdo bude přát.
Pokud máte raději muffiny než dort – tak šup s těstem do formiček na tyto malé bábovičky a je to. Bez polevy, a také dobré. Tato muffinová varianta je dobrá pro pikniky a výlety
Ani není potřeba dávat do těsta ananas. Někdy si ho upečte s ananasem, někdy zase bez něj. Někdy jako dort, jindy jako chlebíček a na výlet v podobě muffinů. Možností je hodně.
Zkrátka a dobře další jednoduchý recept na skvělý moučník. Banana bread a carrot cake – to jsou mí dva favorité. Pro dnešek se loučím. Nevím jak vy, ale já zavírám notebook a žhavím troubu. Kafčo bude uvařené hned.
Zkrátka a dobře další jednoduchý recept na skvělý moučník. Banana bread a carrot cake – to jsou mí dva favorité. Pro dnešek se loučím. Nevím jak vy, ale já zavírám notebook a žhavím troubu. Kafčo bude uvařené hned.
Komentáře
Okomentovat